A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти та молоді виконавчого комітету Зіньківської міської ради

Діяльність закладів освіти району під час продовження карантину

Дата: 19.05.2020 15:36
Кількість переглядів: 127

Безкоштовний Всеукраїнський антикризовий онлайн-марафон «Освіта ...

     Шановні батьки, учні, вчителі та жителі району. 04 травня 2020 року Уряд вніс зміни до Постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 року № 211. Що передбачають ці зміни?  По-перше, і це-саме головне: карантинні заходи, у зв’язку з поширенням у нашій державі епідемії коронавірусу COVID-19, продовжено до 22.05.2020 року включно. По-друге, рішенням Уряду запроваджено окремі пом’якшення карантину, зокрема: дозволено діяльність стоматологічних кабінетів,  роботу музеїв, парків, скверів, зон відпочинку, роботу громадського харчування на винос, а також оптову і роздрібну торгівлю непродовольчими товарами. Але навіть і ці послаблення чітко регламентовані, а їх впровадження переплітаються з протиепідеміологічними  заходами  (такими як носіння масок, дотримання дистанції, заборона великого скупчення людей і т.д.). По-третє,  дані зміни ніяким чином не змінюють ситуацію в освітній галузі, тобто, всі ті заходи, які були запроваджені раніше відносно організації навчання і відвідування закладів освіти її здобувачами, зберігаються.  Продовжується дистанційне навчання і виховання дітей району.

     На виконання Постанови КМУ від 11.03.2020 року № 2011 виданий відповідний наказ по відділу освіти Зіньківської районної державної адміністрації, згідно з яким карантинні заходи продовжені до 22 травня. А це означає, що вже остаточно ми можемо підтвердити ту інформацію, що навчальний 2019-2020 н.р. рік закінчиться дистанційно, не пізніше   01 липня, відповідно до чинного законодавства.

     Травень місяць завжди був самим відповідальним у школі, тому що саме у травні проводяться підсумкові контрольні роботи,  семестрове та річне оцінювання учнів. З метою виконання навчальних планів та програм, відповідно до рекомендацій, вказаних у листі Міністерства освіти і науки від 16.04.2020 року № 1/9-213, семестрове та підсумкове  оцінювання учнів буде теж проведено дистанційно. Відділом освіти спільно з працівниками КУ «Районний методичний центр» проведено дві наради з керівниками закладів освіти району в онлайн режимі на платформі ZOOM 30 квітня та  14 травня. На обговорення було винесено  питання організованого завершення 2019-2020 навчального року та проведення підсумкового оцінювання.

     Згідно рекомендацій Міністерства освіти механізм проведення підсумкового проведення учнів наступний: за основу беруться досягнення дітей (оцінки, тематичні, заліки, практичні роботи),  які проводилися до запровадження карантину, тобто до 12 березня 2020 року. Потім до цих результатів добавляється поточне оцінювання, здійснене в дистанційній формі під час перебування дітей на карантині - і виставляється семестрова та річна оцінка. Додатково нагадуємо батькам та учням про те, що державна підсумкова атестацій для учнів 1-4 класів скасована. Керівникам закладів освіти було рекомендовано взяти під особистий контроль цей процес, особливу увагу звернути на об’єктивність і правильність оцінювання досягнень учнів і разом з тим, максимально унеможливити перевантаження навчальним матеріалом та підсумковими контрольними роботами.

     Якщо ж дитина, за будь-яких сімейних чи інших обставин, не була охоплена дистанційним навчанням , у період карантинних обмежень, вона буде переведена до наступного класу. Вчителі допоможуть їй опанувати пропущений матеріал, якщо не в цьому, то вже в новому 2020-2021 навчальному році. Жодних вхідних тестувань, перевірок знань і навичок учнів  перед початком 2020-2021 навчального року здійснюватися не буде, оскільки таке оцінювання буде недоречним, принижуватиме честь і гідність кожної дитини і, взагалі, не передбачене жодним нормативним документом.

     Також керівники закладів освіти отримали дозвіл на заповнення шкільної документації, необхідної для звітності та завершення навчального року. Такою ж роботою до кінця травня будуть займатися і заклади дошкільної та позашкільної освіти району з урахуванням всієї специфіки та особливостей їх діяльності.

     Шановні батьки та випускники 11-класів! Розуміємо і повністю розділяємо вашу стурбованість, пов’язану із продовженням карантинних заходів. Станом на 15 травня 2020 року маємо наступну інформацію стосовно проведення ЗНО 2020 року.  Т.в.о Міністра освіти і науки України Любомира Мандзій та Всеукраїнський центр оцінювання якості освіти,  спільно розробили попередній план проведення цьогорічного ЗНО. Зокрема, якщо карантинні заходи будуть пом’якшені після 22 травня 2020 року, то незалежне тестування випускників 11-х класів може відбутися у такі терміни: 15-17 червня пробна сесія, з 25 червня по 17 липня 2020 року основна сесія ЗНО. Також (за попередньою інформацією) названі дати прийому заяв абітурієнтів до вищих навчальних закладів. З 13 по 22 серпня 2020 року - для тих, хто вступає за сертифікатами ЗНО, і до 16 серпня - для тих, хто складатиме вступні іспити у вищих навчальних закладах. Списки  з рекомендаціями про зарахування випускників повинні бути оприлюднені 28 серпня. Кінцева подача документів для зарахування до вищого навчального закладу у  2020 році триватиме до вечора 31 серпня.

     Вказану інформацію про можливе послаблення карантину і проведення  ЗНО підтвердив 13 травня 2020 року у своєму відеозверненні  і Президент України - Володимир Зеленський. У зв’язку з цим сподіваємося, що ми разом з вами подолаємо всі проблеми і перешкоди, які постали на шляху випускників 11-х класів і разом з наступним послабленням карантину організовано проведемо ЗНО 2020 року. Зі свого боку, відділом освіти будуть повністю забезпечені організаційні заходи по підготовці, а також перевезення випускників до пунктів тестування, з дотриманням усіх вимог направлених на боротьбу з  поширенням коронавірусу COVID-19 в Україні.

     Стосовно закладів дошкільної освіти 15 травня т.в.о Міністра освіти і науки України Любомири Мандзій заявила, що 20 травня 2020 року Уряд на своєму засіданні плануєь  визначити можливу дату їх відкриття. Також  вона зазначила, що зараз Міністерство освіти і науки України готує методичні рекомендації щодо відкриття дитсадків та безпеки дітей у закладах дошкільної освіти. Передбачена обов’язкова наявність антисептиків та засобів захисту. Але даний процес можливий лише після визначення епідеміологічної ситуації в кожному районі. Чи дозволяє ситуація у місті, районі, селі відкрити заклади дошкільної освіти. Також потрібно обов’язково проводити підготовчий етап для досягнення безпеки кожного окремо-взятого закладу дошкільної освіти та його вихованців. Крім того,  потрібно обов’язково проводити підготовчий етап для досягнення безпеки кожного окремо-взятого закладу дошкільної освіти та його вихованців.

    Шановні батьки, освітяни та жителі району! 2019-2020 навчальний рік, безумовно,  увійде в історію нашої держави як один із самих непростих і складних. Нам довелося, разом з вами, закінчувати його у надзвичайних умовах, дотримуючись жорстких карантинних заходів, у яких опинилася не тільки наша держава, а й увесь світ. Розуміючи, що система освіти є  складовою суспільного життя, ми повинні прикласти всіх зусиль, пов’язаних із завершенням 2019-2020 навчального року, переведення учнів до наступних класів та їх випуску.

     Щиро дякуємо батькам, які стали нашими союзниками у налагодженні дистанційного навчання, учням за сумлінну  його реалізацію та засвоєння знань, керівникам закладів освіти, педагогічним колективам, обслуговуючому персоналу за професіоналізм, витримку, диференційований підхід до кожного учня з метою досягнення бажаного результату.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень